Hand
Beeldhouwen
Marloes Durinck
Beeldhouwen
10/04/2024
3 min
0

Handgemaakt vs massaproductie: wat maakt het verschil?

10/04/2024
3 min
0

Wellicht een no brainer, of toch niet? Waarom zou je kiezen voor handgemaakte stenen beelden in plaats van in ‘massa’ geproduceerde stenen beelden? Vaak is de prijs een reden om voor de laatste te gaan, maar het blijft een goede vraag waar ik graag antwoord op geef in deze blog. Benieuwd of je er na het lezen anders tegenaan kijkt.

In een tijd waarin massaproductie, en overconsumptie, helaas steeds meer de norm is geworden, rijst de vraag: wat is nog de meerwaarde van handgemaakte kunst? Als beeldhouwer van beelden geloof ik sterk in de unieke waarde van handgemaakte creaties. Een aantal redenen waarom:

1. De ziel van het ambacht

Een van de meest opvallende verschillen tussen handgemaakte en machinaal gemaakte beelden is de persoonlijke touch en het vakmanschap dat in elk handgemaakt stuk te vinden is. Een handgemaakt stenen beeld is het resultaat van uren, dagen, soms zelfs weken van zorgvuldig werk. Elke lijn, elke curve en elke textuur is met de hand bewerkt, met liefde en toewijding voor het vak. Je zou kunnen zeggen dat er in elk beeld een stukje van de beeldhouwer verwerkt zit.

Daarentegen worden machinaal geproduceerde beelden vaak in een fractie van de tijd gemaakt, met weinig tot geen menselijke tussenkomst. Ze missen de ziel en de passie die een kunstenaar in zijn werk stopt. Wat, als je het mij vraagt, je vaak ook aan het beeld ziet. Handgemaakte beelden dragen de stempel van de maker, een uniek kenmerk dat je niet kunt repliceren met machines, zelfs met alle techniek van de wereld niet.

2. Uniciteit en originaliteit

Elk handgemaakt stenen beeld is namelijk een uniek kunstwerk. Geen twee handgemaakte beelden zijn precies hetzelfde, ook al zou ik dat als beeldhouwer willen, zelfs niet als ze zijn gebaseerd op hetzelfde ontwerp. Het karakter van de steen, de kleur, de insluitingen, de kleine imperfecties en variaties die ontstaan tijdens het handmatige proces dragen bij aan de authenticiteit en charme van het beeld. Deze uniciteit maakt elk beeld speciaal en persoonlijk, een kunstwerk dat niemand anders bezit.

Omgekeerd worden machinaal gemaakte beelden vaak geproduceerd in grote hoeveelheden en zien er identiek uit. En als je pech hebt zelfs ook nog met een zichtbare naad.. Dit kan aantrekkelijk zijn voor mensen die uniformiteit zoeken, maar het mist de originaliteit die handgemaakte kunst zo waardevol maakt.

3. Kwaliteit en duurzaamheid

Handgemaakte stenen beelden worden met zorg en aandacht voor detail gemaakt, met behulp van traditionele technieken die al eeuwen worden doorgegeven. Dit resulteert in kunstwerken van hoge kwaliteit die bestand zijn tegen de tand des tijds. De gebruikte materialen worden zorgvuldig gekozen en verwerkt, wat bijdraagt aan de duurzaamheid en lange levensduur van het beeld. Steen vergaat nooit, dus ook een stenen beeld kan eeuwig voort blijven bestaan.

Machinaal geproduceerde beelden kunnen soms goedkoper en sneller geproduceerd worden, wat vaak ten koste gaat van de kwaliteit. Materialen en productieprocessen worden vaak gekozen op basis van kostenbesparingen in plaats van duurzaamheid, wat weer kan resulteren in beelden die minder lang meegaan of hun schoonheid verliezen na verloop van tijd.

Handrail uit steen

4. Emotionele waarde en betekenis

Een handgemaakt beeld draagt vaak een verhaal met zich mee, een boodschap of een emotie die de kunstenaar wil overbrengen. In ieder geval die van mij wel. Handgemaakte beelden kunnen een diepere betekenis hebben en resoneren met de emoties van de eigenaar. Ze kunnen symbool staan voor een persoonlijke ervaring, een herinnering of een wens. Ik zeg niet voor niets dat mijn beelden verhalen vertellen zonder woorden, verhalen die eeuwig blijven.

Machinaal gemaakte beelden, hoewel ze esthetisch aantrekkelijk kunnen zijn, missen vaak deze diepte van betekenis. Ze worden geproduceerd voor een breed publiek, zonder de persoonlijke touch die handgemaakte beelden zo bijzonder maakt.

5. Duurzaamheid en ethische overwegingen

Een andere belangrijke reden waarom je zou moeten kiezen voor een handgemaakt beeld, is dat het kiezen van ambachtelijke beelden bijdraagt aan het ondersteunen van lokale ambachtslieden en kunstenaars, wat weer een positieve impact heeft op gemeenschappen en de (nationale) economie. Het kan ook duurzame productiemethoden bevorderen die vaak milieuvriendelijker zijn dan massaproductie. Zo maak ik al mijn beelden met de hand, daar komt geen machine, en dus elektriciteit aan te pas.

Machinale productie kan daarentegen leiden tot overproductie, afval en een hogere ecologische voetafdruk. Door te kiezen voor handgemaakte beelden draag je bij aan een meer duurzame en bewuste wereld.

Waarom zijn handgemaakte beelden duurder?

Dan de hamvraag: waarom zijn handgemaakte beelden duurder? Wellicht raad je het antwoord al en hoewel machinaal geproduceerde beelden een aantrekkelijkere prijs kunnen hebben en gemakkelijker verkrijgbaar zijn, bieden handgemaakte stenen beelden iets wat machines nooit kunnen repliceren: authenticiteit, vakmanschap, en een diepere emotionele connectie. Ze zijn meer dan alleen decoratieve objecten; ze zijn kunstwerken die een verhaal vertellen en een blijvende indruk achterlaten.

Daarom zijn handgemaakte beelden duurder dan fabrieksmatig geproduceerde varianten, ze bieden een meerwaarde door hun vakmanschap, tijd en aandacht die er in zit, hoogwaardige materialen en unieke karakter. Ze zijn een investering in duurzaamheid en exclusiviteit.

Als beeldhouwer nodig ik je uit om de magie van handgemaakt te ervaren en de schoonheid van unieke, ambachtelijk gemaakte stenen beelden te ontdekken. Want uiteindelijk, wat is kunst zonder een beetje ziel?

Ga jij voor handgemaakt of machinaal?

Reacties
Categorieën